Minun äitini on ihan mieletön kokki. Viime viikonloppuna pääsinkin taas äidin padoille ja ei voi kuin huokailla, sillä niin hyvät oli sapuskat taas. Tässä menu ja ohjeet.
Alkuruoka: katkarapukeitto
Tähän alkuruokaan on olemassa pitkä ja lyhyt kaava. Maku on äidin mukaan molemmissa melkolailla sama joten voi valita haluaako valmistaa ruuan helpommin tai hieman "aidommin"."Aidommin" keiton voi valmistaa Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa -keittokirjan ohjeen mukaan:
Hieno katkarapukeitto
- 500 - 600 g kuorimattomia katkarapuja
- 2 rkl öljyä
- 1 pieni sipuli
- pieni pala juuriselleriä (50 g)
- 6 dl vettä
- 1 kalaliemitiiviste
- 1 rkl tomaattisosetta
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl maitoa
- 1 dl kahvikermaa
- ripaus cayennepippuria
- 2-3 rkl hienonnettua tilliä
Kuori katkaravut. Kuori ja hienonna sipuli ja selleri.Kuumenna rasva kattilassa. Lisää ravunkuoret, hienonnettu sipuli ja selleri ja kääntele niitä vähän aikaa. Lisää vesi, kalaliemitiiviste ja tomaattisose. Keitä hiljalleen kannen alla n. 30 min.Siivilöi liemi ja pane se takaisin kattilaan. Sekoita vehnäjauhot, maito ja kerma ja lisää seos liemeen. Kuumenna keitto hyvin sekoittaen kiehuvaksi ja hauduta 10 min.Lisää katkaravut, varovaisen vähän cayennepippuria sekä hienonnettu tilli. Tillin voi myös jättää keitosta pois ja asettaa tillinoksia keittoannosten pinnalle lautaselle.Helpompi tapa valmistaa keitto on seuraava. Lopputulos on äitini mukaan aivan yhtä herkullinen kuin ylläolevalla ohjeella valmistettu:
Maritan helppo katkarapukeitto
- 1 pss Knorr hummeri-katkarapukeittoa
- 5 dl vettä
- 2,5 dl kermaa
- tuoretta tilliä
- cayennepippuria
- isoja katkarapuja
Tämä on tosiaan huomattavasti helpompi versio tuosta herkkukeitosta. Knorrilta löytyy siis hummeri-katkarapupussikeittoa. Äitini on muokannut ohjetta niin, että nesteeksi lisätään sekä vettä, että kermaa. Lisäksi mukaan leikataan tuoretta tilliä. Keitto maustetaan myös ripauksella cayennepippuria. Loppuvaiheessa voit lisätä isoja katkarapuja. Jatka keittämistä kunnes ravut ovat lämmenneet keiton joukossa. Viime viikkoisen kokeilun perusteella tämä versio keitosta on myös todella hyvää :)Keiton kanssa juotiin Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc -valkoviiniä. Mielettömän hyvä viini ja sopi erinomaisesti tämän keiton kanssa! Alkon kuvaus viinistä on seuraava: Kuiva, erittäin hapokas, herukkainen, nokkosinen, karviaismainen, passiohedelmäinen, hennon mineraalinen.Seuraavana vuorossa oli pieni välipala joka auttaa viemään kalaisen maun suusta pois ennen pääruokaa, eli ginisorbetti. Tämä pieni välipala kuuluu meillä myös joulupöytään alkupalojen ja perinteisten laatikkoruokien väliin. Hyvää ja raikasta!
Ginisorbetti
Alkuperäinen ohje on bongattu jostain päin internetiä ja käännetty suomen mittoihin minun toimestani. Valitettavasti en pysty linkittämään alkuperäiseen, sillä linkki on jo vuosikausia sitten kadonnut selaimen muistilistalta. Onneksi ohje jäi kuitenkin blogin sivuille talteen :)Tästä ohjeesta tulee reilu puoli litraa sorbettia.
Ainekset
- 4 dl kylmää vettä
- 300 g hienoa sokeria (kannattaa käyttää valkoista sokeria, että sorbetista tulee kauniin valkoista)
- 3 dl tonic-vettä
- n. 5 cl giniä (maun mukaan, mutta ota huomioon, että ginin maku voimistuu pakastaessa!)
- 2 sitruunan mehu
- 1 rkl glukoosia tai fruktoosia (tämä ei ole välttämätön)
Valmistus
- Mittaa sokeri ja vesi pannulle. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 1 min. Anna siis seoksen kuumentua kiehumispisteessä.
- Lisää glukoosi/fruktoosi ja tonic-vesi. Jäähdytä seosta jääkaapissa kunnes se on kylmää.
- Lisää Gin ja sitruunamehu. Älä käytä liikaa giniä, sillä sen maku voimistuu huomattavasti pakkasessa. (Testattu on)
- Siirrä seos jäätelökoneeseen ja anna sekoittua kunnes koostumus on halutun lainen. Pakasta vähintään 2 h – sitten sorbetti on valmista tarjoiltavaksi.
- Ilman jäätelökonetta: Pistä seos pakastimeen ja sekoita sitä n. 30 min välein vispaten (kannattaa käyttää sähkövatkainta) niin että jääkristallit hajoavat ja koostumuksesta tulee sileän samettinen. Sitten takaisin pakastimeen taas. Toista näitä kunnes koostumus on sorbettimainen (tarpeeksi jähmettynyt) ja jätä pakkaseen kunnes tarjoilun hetki koittaa.
Tarjoilu
Nosta sorbetti juuri ennen tarjoilua pakkasesta. Mittaa tarjoiluastian pohjalle 1-2 cl giniä (itse käytän mielelläni vain 1 cl ettei maku ole liian hallitseva) ja pyöräytä pallo sorbettia päälle. Sorbetti alkaa sulaa saman tien joten kannattaa toimia nopeasti :)Koristeluun voi käyttää sitruunan suikaletta tai esim. raastaa sitruunoiden kuoresta hienoa raastetta ja ripotella sitä hieman pallojen päälle.
Pääruoka: Haudutettu karitsan niska
Haudutettua karitsan niskaa, kasvispataa, parsakaaligratiinia ja kultaiset kermasipulitTämä ohje löytyi aikanaan maku.fi -sivustolta ja on testattu meidän äidin keittiössä menestyksekkäästi jo moneen otteeseen.4 annosta (äiti teki 8 annosta kuudelle hengelle):
Ainekset
- 5 valkosipulin kynttä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 2 dl punaviintä
- 8 dl lihalientä
- 1 rkl kokonaisia mustapippureita
- 2 laakerinlehteä
- 1/2 kanelitankoa (äiti on puolittanut nämä, ettei maistu liikaa, kahteen annokseen kokonainen)
- 800 g karitsanniskaa
- 1/2 rkl suolaa
- 1/2 dl tuoretta minttua (äiti laittoikuivattua, kun kaupassa ei olut tuoretta)
- 4 rkl tummaa kastikesuurusta (tätä äiti taas ei laitanut, kun oli sen verran kiehunut kasaan)
- 2 sipulia
Valmistus
Kuori ja hienonna sipulit. Kuori valkosipulit. Kuullota sipuleita öljyssä padassa. Lisää joukkon punaviini ja lihaliemi. Lisää joukkoon pippurit, laakerinlehti ja kanelitanko. (sipulit äiti laittaa teesihtikupissa).Ruskista lihat pannulla ja mausta suolalla. Nosta liemeen hautumaan.Hauduta lihoja 175 asteessa n. 2,5-3h (meillä oli 3h).Lisää loppuvaiheessa minttu (kuivatun äiti lisäsi joukkoon jo silloin, kuin muutkin mausteet)Jos haluat, poista lihat padasta ja siivilöi liemi suurusta se ja tarkista maku. Tarjoile kastikkeena. (En tehnyt tätä, koska liemiä tuli kermaperunoista ja kasvispadasta)
Parsakaaligratiini
Tämä on yksi henkilökohtaisista suosikeistani melkein minkä tahansa ruoan lisukkeeksi. Viime viikolla teimme tästä myös yhden version aurajuustoruokakermalla ja hyvää tuli! Alkuperäinen ohje on taas Aura Liimataisen keittokirjasta.
- n. 400 g parsakaalia
- 3 dl vettä
- 3/4 tl yrttisuolaa
Kuorrutus
- 1 dl maitoa
- 2 dl parsakaalin keitinlientä
- 3 rkl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
- 2 dl juustoraastetta tai 100 g sulatejuustoa
- 1 kananmuna
Vuokaan
- 1 tl voita
Valmistus
Äitini oli aurajuustoversiossa korvannut kuorrutuksen maidon ja liemen aurajuustokermalla (1 prk) ja käytti 3 kananmunaa, ei jauhoja).Huuhtele parsakaali ja leikkaa se kukinnoiksi. Halkaise paksut varsiosat. Keitä parsakaali vähässä yrttisuolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi.Sekoita kattilassa maito, keitinliemi ja jauhot. Kiehauta seos puuhaarukalla hämmentäen. Lisää juustoraaste tai kuutioitu sulatejuusto ja jäähdytä kastiketta hieman. Lisää muna ja sekoita kastike tasaiseksi.Voitele vuoka ja lado siihen hyvin valutetut parsakaalit lomittain. Kaada kastike parsakaalin päälle ja kypsennä ruokaa uunin keskitasossa 200 °C:ssa 25-30 min.
Kasvispata
Tämä paistos on alunperin samasta Aura Liimataisen kirjasta, mutta alla oleva versio on äitini vähähiilihydraattinen versio.
Ainekset
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- pala juuriselleriä
- pala lanttia
- 1,5-2 kesäkurpitsaa
- (kourallinen papuja)
- 1 paprika
- 3-4 tomaattia
- 5 dl vettä
- 1 kasvisliemitiiviste
- 5 maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- 0,5 tl kuivattua basilikaa
- 0,5 tl kuivattua kirveliä
- 2 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa
- 2 rkl tuoretta hienonnettua ruohosipulia
Valmistus
Puhdista ja paloittele kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi.Kiehauta vesi kattilassa, lisää kasvisliemitiiviste, maustepippurit ja laakerinlehti. Pane paloitellut sipulit, porkkanat, selleri ja lanttu kiehumaan maustettuun veteen.Lisää muut kasvikset vähän myöhemmin, koska ne kypsyvät juureksia nopeammin. Keitä ruokaa hiljaisella lämmöllä n. 30 min. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä, kun kasvikset loppuvaiheessa osittain soseutuvat.Mausta ruoka basilikalla ja kirvelillä tai muilla yrttimausteilla. Ripottele valmiiseen ruokaan lopuksi hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia.
Kultaiset kermasipulit
Tämä ohje on myös Aura Liimataisen kirjasta Parasta kotiruokaa (WSOY). Meidän perheen luottokeittokirja!
Ainekset
- 12 pientä sipulia
- 7 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 rkl voita
- 2 rkl sokeria
- 2 dl kuivaa valkoviiniä tai omenamehua
- 2 dl kuohukermaa
- 1 mm valkopippuria
- 1 mm inkivääriä
Valmistus
Kuori sipulit pintaa rikkomatta ja keitä ne lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.Kuumenna rasva kattilassa, lisää sipulit ja sokeri ja kääntele sipuleita siinä, kunnes ne tulevat kauniin kullanruskeiksi. Nosta sipulit tarjoilukulhoon ja peitä kannella.Kaada kattilaan valkoviini tai omenamehu ja kiehauta nesteen avulla jähmettynyt sokeri notkeaksi. Lisää kerma ja keitä sekoittaen, kunnes kastike sakenee.Mausta kastike ja kaada sipulien päälle.Tarjoa kermasipulit paistetun liha-, lintu- tai riistaruoan lisänä. Pihlajanmarjahyytelö täydentää kokonaisuutta.Jälkiruoaksi söimme ihanaa tummasta suklaasta valmistettua suklaavanukasta vadelmien ja kermavaahdon kera. Alkuperäisessä ohjeessa vanukkaan seurana oli jokin sitruunainen vaahto, mutta äitini kokemuksen mukaan vadelmat ja kermavaahto sopivat tähän paremmin. Meidän ruokailijoiden kokemuksen mukaan tuo kermavaahto + vadelma oli erinomainen vaihtoehto!Tämän jälkiruoan kanssa tarjoiltiin huippuhyvää portviiniä: Dow's Trademark Finest Reserve Port. Alkon kuvaus viinistä kuuluu: Tummanpunainen, makea, kirsikkainen, viikunainen, mausteinen, vivahteikas. Tästä portviinistä en voi sanoa muuta kuin että olen löytänyt uuden portviinisuosikkini.Jälkiruoan ohje on kirjasta Herkullinen GI-dieetti (Klara Derrer):
Suklaavanukas
(4 annosta)
Ainekset
- 1 3/4 liivatelehteä
- 3 dl kermaa
- 4 rkl hedelmäsokeria (tätä äiti ei laittanut, koska laittoi kahteen annokseen puolet taloussuklaata ja puolet 70% suklaata)
- 100 g tummaa suklaata 70%
Valmistus
Laita liivatteet kylmään veteen, kuumenna kerma lähes kiehuvaksi. Paloitele suklaat siihen ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää puristetut livatteet ja jaa annoskuppeihin. Tarjoile kermavaahdon ja vadelmien kanssa.Tämä on hyvä ruoka tehdä jo vaikka päivää ennen valmiiksi.