Jauhelihakeittoa hapankaalilla
Nyt kun kesähelle on yhtäkkiä tauonnut, huomaan, että meinaa melkein tulla vilu 25 asteessa! Niinpä valmistin itselleni helpon lämpimän keiton pitkästä aikaa.
Yksi äitini tämän hetken bravuureista on yksinkertainen “siskonmakkarakeitto” hapankaalilla. Siitä inspiroituneena tein tällaisen yksinkertaisen jauhelihakeiton, hapankaalilla sekin. Kesäaikaan itselleni maistuvat juuri keitot ja salaatit, eikä tämä ollut poikkeus. Hapankaalin maku myös pehmenee keitossa kypsennettäessä mukavasti, tehden tästä hyvää ruokaa myös tottumattomammalle hapankaalin maistelijalle.
Tämä keitto on paitsi edullista arkiruokaa, myös todella helppo ja nopea valmistaa. Lisäksi sen maku sen kuin paranee, jos sitä jää yli seuraavaan päivään.
Miksi hapankaalia kannattaisi syödä?
Hapankaali on edullista terveysruokaa. Siinä on vain vähän energiaa, mutta runsaasti C-vitamiinia, entsyymejä ja B12-vitamiinia. Koska se on fermentoitua, saat siitä myös hyviä maitohappobakteereja vatsan toimintaa tukemaan ja edistämään. Se voi auttaa jopa aamupahoinvointiin raskauden aikana!
Hapankaalia voi hyvin ostaa valmiina kaupasta, mutta myös sen valmistaminen itse on super helppoa. Oma suosikkini on punakaali tai varhaiskaali. Ohjeen itse tehtyyn hapankaaliin löydät blogistani täältä. Itse tehdessä voit myös lisäillä sekaan omia lempi mausteitasi.
Miksi tattaria keittoon?
Lisäsin keittoon myös tattaria. Monesti jauhelihakeittoihin lisätään mielestäni perunaa tai vaikkapa riisiä. Itse kuitenkin valitsin tattarin. Tattarista saat paitsi energiaa, se on myös verensokeria tasapainottavaa ja edistää sydän- ja verisuoniterveyttä. Se vaikuttaa kolesteroliin alentavasti ja auttaa laskemaan verenpainetta. Se sisältää myös ihmiselle välttämätöntä aminohappoa, lysiiniä, enemmän kuin monet muut viljat. Tattari ei oikeastaan ole edes vilja, vaikka niin sen miellämme, vaan se on ristipölytteinen tatarkasvi ja sopii gluteenittomaan ruokavalioon.
Käytän nykyään tattaria paljonkin. Välillä liotettuna tuorepuurossa, toisinaan itse tehdyssä myslissä tai granolassa. Idätetty tattari on suurta herkkuani salaateissa. Pidän sen mausta ja suutuntumasta. Yhdestä kasvista on moneksi.
Jauhelihakeittoa hapankaalilla
Määrä: 6 annosta
Ainekset
1 pkt jauhelihaa
1 kevätsipuli
2 varsisellerin vartta
2 porkkanaa
400 g hapankaalia
1 dl tattaria
1,5 L vettä
2 kasvi- tai lihaliemikuutiota
1,5 tl provencale-yrttiseosta
herbamarea (tai suolaa)
mustapippuria
Valmistus
Paista jauheliha pannulla ja lisää sekaan hienonnettu sipuli (valkoiset osat).
Kaada kattilaan vesi, liemikuutiot, jauheliha-sipuliseos, kuoritut ja paloitellut porkkanat, hapankaali ja huuhdeltu tattari. Mausta yrttiseoksella.
Kiehauta ja keitä sitten keskilämmöllä n. 40 min. Mausta herbamarella ja mustapippurilla.
Kylmät keitot virkistävät kuumana kesäpäivänä. Saat lautasellisen ravinteikasta ruokaa, joka ei jätä tukalaa oloa ja keitot valmistuvat minimivaivalla!
Vihreä väri ruoassa virkistää kehoa ja mieltä, ainakin oman kokemukseni mukaan. Vihreät (paitsi homeesta vihertyneet) ruoat tuovat mukanaan paljon ravinteita ja ihanaa väriä!
Ihana, pehmeä porkkana-bataatti-kurpitsa-linssisosekeitto. Melkoinen nimi ruoalle, mutta ihana maku! Pehmeän makuista ja mukavan täyttävää linssien ansiosta.
Tämä suussasulava, silkkinen fenkolikeitto näyttää tavallista keittoa upeammalta, kiitos vihreän pinaatilla värjätyn kiehkuran. Päällä rapeita krutonkeja tai kurpitsansiemeniä. Ihana alkupala tai täyttävä ateria!
Perinteinen raparperikiisseli maistuu ihanalta kun siihen lisää hieman vaniljaa keittämisvaiheessa. Tällä ohjeella onnistut varmasti!
Tuorehernekeitto siis maistuu raikkaammalta kuin perinteinen ja sen väri on kirkkaamman vihreä - kaunis kuin mikä.
Saatat ihmetellä mitä tarkoittaa "monitoimipastakastike". Tässä tapauksessa nimen voi tulkita monellakin tapaa. Kyseessä on blenderissä valmistettava pastakastike, josta saa helposti myös silkkisen sileän, herkullisen keiton. Siis ruoka toimii eri käyttötarkoituksissa.
Tämä keitto-ohje on alunperin Middag-ruokakassin mukana tullut ja todella hyväksi havaittu. Ohjeen määriä on mummi hieman muokkaillut ja lisännyt mm. kesäkurpitsan aineslistalle. Lopputulos on niin maukas!
Burmalainen tofu on aivan huippuvaihtoehto soijatofulle ja valmistuu helposti kikhernejauhoista + valituista mausteista. Tässä ohjeessa yhdistin kikhernetofun maukkaaseen bataatti-inkiväärikeittoon. Nam!
Hyvin yksinkertainen keitto ja hauskan makuinen. Vaikka munakoiso ei kuuluisi omiin lemppareihisi, suosittelen testaamaan, tässä muodossa se on todella maukas.
Värikkäästä ruoasta saa energiaa! Novelle maustamaton kivennäisvesi tekee keittoelämyksestä kuohkeamman.
Tämä keitto-ohje löytyi "Treenaajan arkiruoat" -sarjasta. En yleensä voi sietää jeeraa mausteena, mutta tässä keitossa sekä jeeraa, että korianterinsiemeniä on juuri sopivasti - niin että ne eivät ole liian hallitsevia.
Tämä kurpitsakeitto on erinomainen esimerkki helposta keitosta jota voisi muunnella loputtomiin.
Tämä on herkullinen ohje sienikeitolle johon säväyksen tuovat salvia, villiriisi sekä konjakkikerma. Voi kuulostaa vähän eksoottiselta yhdistelmältä, mutta tämä oli minusta täydellinen makujen ja koostumusten (sekä ravinteieden!) liitto! Keitosta tykkäsi myös meidän 2-vuotias. Totesi moneen kertaan, että "äiti, tää on hyvää keittoa!" :) En onnistunut luomaan uusia sienitraumoja.
Inkivääri on yksi ehdottomista suosikeistani ja sopii erinomaisesti porkkanan kanssa yhteen. Inkiväärin lisäksi keitosta löytyy kurkumaa joka, kuten inkivääri, on tulehdusta madaltava. Kurkuma saa lisäpotkua niin maun kuin terveyshyötyjen kannalta mustapippurista.
Terveisiä taas mummin patojen ääreltä! Tämä vuohenjuustokeitto tarjoiltiin meille alkupalana ja oli ylivoimaisesti parasta keittoa piiiiitkään aikaan.