GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Mahtava banaanileipä!

Mahtava banaanileipä!

Pilkulliset banaanit on ystäviä, okei? :) Havahduin tähän ajatukseen taas tällä viikolla, kun mietin että joskus oli aika kun harmissani katselin pilkullisia, ylikypsäksi ehtineitä banaaneja ja dumppasin ne roskiin, koska en sietänyt ylikypsän banaanin liian makeaa makua ja liian pehmeää koostumusta.

Mitä tehdä pilkullisista banaaneista?

Sitten Vitamix mullisti maailmani - sillä nimittäin saikin yhtäkkiä tehtyä pakastetuista ylikypsistä banaaneista mitä herkullisinta, terveellistä “jäätelöä” eli n’ice creamia. N’ice cream kuuluu edelleen säännöllisiin herkkuihini, mutta ehkä enemmän siinä muodossa, että käytän pakastettuja banaaneja smoothiekulhojen pohjana ja sullon sekaan reilusti kotimaisia marjoja ym. hyvää.

Toinen havahtuminen tapahtui, kun hoksasin, että pilkulliset banaanit ovat mitä parhaimpia raaka-aineita banaanileivän tekoon. Banaanileipä - jos se ei ole vielä tuttu - on jossain kakun ja leivän välimaastossa. Kevyesti makeaa, leipävuokaan leivottua, leipää, joka valmistuu helposti ja kohtuullisen nopeasti.

Pellavansiemeniä kananmunan sijaan

Alunperin, kun valmistin banaanileipää, lisäsin sekaan kananmunaa pitämään koostumuksen tiiviimpänä. Nykyään käytän yksinkertaisesti jauhettuja pellavansiemeniä, jotka ovat paitsi terveellisempiä, myös todella edullisia. Ostan pellavansiemenet aina kokonaisina ja jauhan pienellä kahvimyllyllä ne jauheeksi pienissä erissä ja jos jauhetta jää yli, säilytän sen jääkaapissa. Kuulostaako monimutkaiselta? Pellavansiemenet alkavat härskiintyä todella nopeasti, erityisesti jauhettuna. Tämän vuoksi en koskaan osta niitä valmiiksi jauhettuna ja säilytän itse jauhamani pellavansiemenjauheenkin jääkaapissa, jotta ne säilyvät viileässä parempana pidempään.

Taatelilla on väliä

Olen valmistanut tätä banaanileipää “tavallisista” pienistä taateleista sekä isoista medjool-taateleista. Molemmilla valmistuu hyvä leipä, mutta kannattaa huomioida taateleiden määrä, riippuen valitsemastasi taatelista!

Vasemmalla “tavallinen” taateli ja oikealla isompi medjool-taateli - kokoero on huomattava!

Medjool-taatelit ovat huomattavasti isompia ja yleensä rakenteeltaan kovempia/napakampia. Jos käytät tavallista blenderiä, eikä käytössäsi ole korkeatehoista Vitamixia, voi olla että sinun täytyy esipilkkoa taateleita tai jopa liottaa niitä vedessä jonkun aikaa jotta ne hieman pehmenevät. Vitamixilla taas ei taatelilla ole väliä - se on pilkkonut iloisesti kaikki. Toinen, mitä kannattaa ottaa taateleissa huomioon, on niiden koko. Koska Medjool-taatelit ovat isompia, niitä kannattaa käyttää vähemmän, ettei banaanileivästä tule överimakeaa. Olen merkannut reseptiin suosittelemani määrät molemmille.

taatelin “hattu” kannattaa poistaa, jos sellainen on vielä kiinni

“Tavallisissa” taateleissa on harvoin pientä “hattua” taatelin päässä, kun taas medjool-taateleissa usein osassa on se vielä kiinni. Taateleista kannattaa irrottaa sekä kivi, että tuo pieni hattu, ne jäävät muuten ikäviksi koviksi sattumiksi leivän sekaan.

Käytän taateleita mielelläni makeutukseen, sillä ne nostavat verensokeria huomattavasti vähemmän kuin sokerit tai siirapit. Iso tekijä tässä on varmasti niiden sisältämä kuitu, joka hidastaa sokerin imeytymistä ja ruokkii vatsan hyviä bakteereja. Myös taateleiden maku on aivan ihana - se on vähän paahteisen karamellin makuinen ja sopii aivan täydellisesti banaanileivän makeuttajaksi!

Mahtava banaanileipä

Määrä: 1 iso tai 2 pientä banaanileipää (n. 1 L vuoalla)
Aika: 15 min valmistelu + 30-45 min paistoaika


Ainekset

Kosteat ainekset

  • 4 pilkullista banaania

  • 20 kivetöntä taatelia (pieniä! jos käytät isoja medjool-taateleita, laita vain 10-12 kpl, muuten tulee tosi makeaa!)

  • 1/2 dl oliiviöljyä (käytän vain parasta, eli Happy Oliven oliiviöljyä)

  • 1 vaniljatangon siemenet (tai 1 tl vaniljauutetta)

Kuivat ainekset

  • 3 dl vehnäjauhoa

  • 4 rkl kauraleseitä

  • 2 tl leivinjauhetta

  • 2 rkl jauhettuja pellavansiemeniä

  • 1/2 tl suolaa

  • 1 tl kardemummaa

Valmistus

  1. Sekoita kosteat ainekset sekaisin tehosekoittimessa. Seoksesta ei tarvitse tulla aivan sileää sosetta, itse ainakin tykkään kun sekaan jää hieman pienempiä taatelinpalasia.

  2. Sekoita toisessa kulhossa kuiva-aineet ja lisää ne kostean seoksen joukkoon blenderiin ja pulssita pari kertaa. Jos käytössäsi ei ole korkeatehoista blenderiä, kannattaa kostea seos ehkä ennemmin kaataa kuiva-ainesten sekaan. Sekoita tasaiseksi.

  3. Kaada seos leipävuokaan (1-1,5L vuoka) ja paista 200°C:ssa noin 30 min. Tarkista leivän kypsyys tikulla. Jos se on vielä kosteaa keskeltä, vaihda uuni alalämmölle ja jatka paistamista vielä 15 min.

Voit myös tehdä pari pienempää leipää tästä ja esim. pakastaa toisen. Tämä leipä säilyy hyvin pakkasessa!

Herkuttelen banaanileivällä mieluiten niin että paistan pari siivua oliiviöljyssä - niihin tulee ihana, rapea pinta ja valelen pinnalle hieman mantelivoita ja ripottelen muutaman kaakaonibsin päälle. Banaanileipä on myös aivan järjettömän hyvää paahdettuna, sipauksella Eleplant-levitettä.


Papu-pinaatti-leivät

Papu-pinaatti-leivät