GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Palan tunne kurkussa hellitti pätkäpaastolla

Palan tunne kurkussa hellitti pätkäpaastolla

Palan tunne kurkussa. Mikä ärsyttävä riesa! Minulla on kuukausia, ellei vuosia ollut jo lähes läpi vuoden tunne, kuin kurkussa olisi “pala” jota koetan nieleskellä, mutta se ei sieltä liiku minnekään. Tunne on vaivannut jopa niin paljon, että olen käynyt sen vuoksi lääkärissäkin pariin otteeseen. Lääkäreiden kommentti on kuitenkin ollut joko “ei täältä mitään löydy, ehkä sua vaan närästää” tai “tämä nyt on tällainen tyypillinen nuorten naisten vaiva”.

Öh… mitä?

Nämä kommentit ovat ärsyttäneet ja olen pitänyt niitä aika ajoin jopa seksistisinä. “Tää nyt on taas joku näitä naisten kuvitteellisia ongelmia” - tyyppisenä sivuutuksena. Kävin kuitenkin saamieni epä-diagnoosien perusteella googlailemassa lisää. Terveyskirjasto kirjoittaa palantunteesta kurkussa (globusoire) näin:

“Erityinen nieluoire on palan tunne kurkussa (globusoireyhtymä), joka tuntuu vain tyhjää niellessä ja helpottuu ruokaa nielemällä. Palan, paineen tai epämukavuuden tunne sijaitsee yleensä keskellä kurkunpään takana.”

Tämä oli täsmälleen miltä tuo on minusta tuntunut.

Terveyskisjaston artikkeli jatkaa:

“Vaivan syynä voi olla happaman mahansisällön nousu ruokatorveen, niskan ja kaulan alueen lihasjännitys esim. tietokonetyöstä kumarassa asennossa, (…), tai se voi liittyä psyykkisesti hankaliin elämänvaiheisiin. Usein syytä ei ole kuitenkaan osoitettavissa. Oire on yleisempi nuorilla ja naisilla, eikä siihen liity kipua tai painonlaskua.”

Vastaavaa luin muistakin lähteistä. Psyykkiset tekijät, niskajännitys ja refluksi toistuivat, tai ainakin resonoivat minun kokemusten kanssa. Juttelin aiheesta myös kiropraktikkoni kanssa, joka sanoi, että on vastaavia oireita saanut lievitettyä potilailla. Emme kuitenkaan ehtineet hoitojakson aikana paneutua näihin oireisiin kun selkäni oli huomattavasti pahemmassa jamassa.

Teen näyttöpäätetyötä, joten tiedostan haasteet niska- ja hartiaseudun jäykistymisen kanssa ja koitan sen vuoksi treeneissä ottaa juuri tämän alueen huomioon. Pitäisi varmaan sitä venyttelyäkin useammin harrastaa ;) Mutta sitten pohdin tuota refluksia. Sitähän tässä on myös ollut viime kuukausina - ihana uutuus elämään!

unsplash-image-LeySu8yHdmY.jpg

Pätkäpaastosta apua palan tunteeseen kurkussa

Pohdiskelin siinä sitten keinoja vaikuttaa refluksiin ja sitä kautta sitä pahuksen palan tunnetta vastaan. En ole muuttanut ruokailutottumuksia merkittävästi pitkään aikaan, mutta kahvin juomista olen rajoittanut aikaisempaan osaan päivästä. Aiemmin saatoin juoda espressoa vielä illallakin, mutta kiinnostus unen laadusta ja nämä refluksioireet ovat ajaneet vähentämään ja aikaistamaan kahvin nauttimista.

Pari kuukautta sitten aloitin myös pätkäpaaston mallia 14–10 eli olen syömättä 14 tuntia ja “syömisikkuna” on 10h. Käytännössä lopetan syömisen 19 maissa illalla ja syön aamupalan aikaisintaan klo 9 aamulla. Muita muutoksia en ole ruokailuun tehnyt. Tämä yksinkertainen muutos on kuitenkin saanut muutamia hyviä asioita aikaan jo parissa kuukaudessa:

1) Palan tunne kurkussa on kadonnut 99 %:sesti!!! Vielä välillä sen tuntee vähän jos syö jotain mikä selvästi nostaa refluksin oireita takaisin, mutta pääasiassa en enää ole tuntenut sitä palaa kurkussa. Tunne alkoi viimeistään parin paastoviikon jälkeen helpottaa selvästi.

2) Nukun selvästi paremmin. Olen Ouralla seurannut miten ruokarytmin muutos vaikuttaa unenlaatuun ja vaikutus on ollut positiivinen. Ei nyt mitään off-the-charts muutosta, mutta huomaan itsekin nukkuvani selvästi paremmin. Tähän vaikuttaa varmasti parikin asiaa. Kun lopetan syömisen selvästi tunteja ennen nukkumaanmenoa, ei refluksi vaivaa nukkumaan käydessä tai yöllä. (Olen aiemmin pari kertaa herännyt siihen että meinaan oksentaa suuhuni refluksin vuoksi.. nice.. I know..) Samalla, kun ruoansulatus ei joudu työskentelemään pitkin yötä, saa kroppa levätä kunnolla ja se tuntuu myös olossa aamulla.

3) Paino on pudonnut. Tämä ei ollut tavoitelistallani pätkäpaaston suhteen, mutta en pistä pahakseni. Se on pudonnut noin 0,5 kg/vk toistaiseksi. Yski iso tekijä on varmasti ollut se, että iltapuputus on jäänyt nyt pois. Se on ollut oma paheeni lasten saamisen jälkeen - “oma aika” on alkanut kun lapset on saatu nukkumaan ja sitten on ollut ihana käpertyä sohvan nurkkaan jonkun herkun ja kirjan / leffan parissa. Ihan sairaan huonoja ja turhia tapoja sitä itselleen kehittääkin.

4) Iho voi paremmin. Ihon vointia on vähän hankalampi arvioida ihan selvästi, mutta väitän että iho voi paremmin. Päänahka on rauhallinen, kasvoilla näpyt kukkivat harvemmin - kuukausikierrosta riippumatta.

Eri mittaisia pätkäpaastoja löytyy, miksi juuri 14-10?

Olen aiemmin kokeillut pätkäpaastoa mallilla 16-8 jolloin paasto kesti 16 tuntia ja syömisikkuna oli 8h. Tämä malli osoittautui kuitenkin tässä 9-17-arjessani aika mahdottomaksi. Ruokailuikkuna oli tasan työpäivän mittainen, mikä tarkoitti, että jos söin aamupalan kotona, piti kaikki päivän merkittävät ateriat (lounas ja päivällinen) myös ajoittaa työpäivän sisään. Tai jos jätti aamupalan väliin, tuli päivällisen kanssa silti kiire. Se oli siis kaiken kaikkiaan tosi epäkäytännöllinen arjessa, ainakin minulla. 16-8-rutiini vaati huomattavasti suunnittelua, enkä halua, että ruoan ja syömisten suunnittelu kahmaisee arjestani niin isoa siivua.

Kertailin tämän “kurkku-palattomamman” elämäntyylini pohjille eri mittaisten pätkäpaastojen malleja ja hyötyjä ja silmiin osui Jeannette Hyden kirjoittama, varsin napakka tietopaketti “The 10 hour diet”. Kavahdan kirjoja joissa komeilee kannessa “Diet”, mutta tämä kirja kertoi nimenomaan 14-10 paastomallista joten luin sen läpi. Kirjassa listataan pätkäpaaston hyödyiksi:

  1. Kehonrasva: painonpudotus. Pätkäpaasto auttaa säätelemään näläntunnetta hormonitoiminnan tasaantuessa ja voi nopeuttaa aineenvaihduntaa.

  2. Sydänterveys: pätkäpaastoaminen voi normalisoida verenpainetta ja auttaa kolesterolitasojen kanssa.

  3. Aivot: pätkäpaasto auttaa suojaamaan aivoja dementialta ja kasvattaa aivojen “plastisuutta”, mikä on hyvä asia.

  4. Haima: Kun pätkäpaastoat, solusi pääsevät uusiutumaan (toisin kuin silloin kun vähän väliä pupellamme jotain ruokaa tai juomaa). Pätkäpaasto auttaa kehoa käsittelemään insuliinia paremmin ja sitä kautta suojaa 2-tyypin diabetesta vastaan.

  5. Ruoansulatus: Pätkäpaastolla ruoansulatuskanavan seinämät saavat korjattua itseään. Kun syömme päivällä ja lepäämme illalla ja yöllä, ruoansulatuskin alkaa taas toimia normaalisti.

  6. Vatsan bakteerikanta: vatsan ja suoliston bakteerikanta alkaa voida paremmin kun pätkäpaastoamme. Terve bakteerikanta vatsassa voi auttaa myös IBS:n kanssa.

  7. Vastustuskyky: pätkäpaasto auttaa kehoa korjaamaan itseään ja vähentää kehon tulehdusta ja siten se auttaa vahvistamaan vastustuskykyämme.

  8. Maksa: Kun pidämme taukoa jatkuvasta ruokailusta, myös maksa saa tauon ja pystyy siten tehokkaammin toimimaan kehon pesulana. Tuloksena on kaikkea puhtaammasta ihosta, vähentyneeseen syöpäriskiin.

  9. Uni: unenlaatu paranee.

Lähde: The 10-hour diet

14-10-sykli kuulosti kaiken kaikkiaan hyvältä ja Hyden kirjassa mainittiin myös, että sen on tutkimuksissa todettu olevan aivan yhtä tehokas kuin esim. 16-8-syklin. Miksi siis tehdä elämästä vaikeampaa turhaan? Nyt parin kuukauden perusteella tuntuu tosi vahvasti, että olen löytänyt oman juttuni. Tämä tuntuu hyvältä ja olo on selvästi parempi monella tavalla. 14-10-sykli on myös aidosti helppo pitää yllä arjessa ja viikonloppuisinkin. Se ei rajoita elämää ja tuntuu päin vastoin jopa yksinkertaistavan sitä. Parina päivänä on päivällinen voinut mennä vähän myöhemmäksi, mutta lasken paastoajan aina viimeisen aterian päätöksestä 14h eteenpäin ja aloitan sitten aamupalan sen mukaisesti myöhemmin. Tämä lyhentää seuraavan päivän ruokailuikkunaa, mutta kyllä siinä ehtii aivan erinomaisesti syömään riittävästi siitäkin huolimatta ja illalla pääsee jo palaamaan taas normaalirytmiin.

unsplash-image-A11MXTzUhLE.jpg

Kaksi hyvää appia avuksi

Olen löytänyt pari hyvää pätkäpaasto-appia, jotka tekevät elämästä asteen helpompaa:

  1. Zero: Fasting & health tracker. Tätä testasin ensin. Ihan toimiva, siinä saa säädettyä haluamansa paaston pituuden ja appi muistuttaa paaston aloituksesta ja lopetuksesta. Siinä on kuitenkin aika nopeasti tavaraa maksumuurin takana.

  2. Fast habit. Tämä oli toinen löytämäni hyvä pätkäpaasto-appi. Ihan super! Se maksoi jotain pari euroa ja siinä on kaikki mitä tarvitset, yksinkertaisessa muodossa. Ajastin paastoille (voit asettaa haluamasi pituuden), statistiikka viikko- ja kuukausitasolla sekä esim. painon ja paastojen pituuden korrelaation näyttävä graafi. Tämä voi antaa feedbackia siitä, miten pitkä paasto on juuri sinulle optimaalinen. Samoin paaston aloituksen ajankohta voi vaikuttaa sen tehokkuuteen. Itselläni selvästi esim. 20 ja 21 alkaa olla liian myöhäisiä ruokailuajankohtia. 18-19 välillä aloitettu paasto sen sijaan tuntuu tosi hyvältä.


Veriset Red velvet Halloween muffinsit

Veriset Red velvet Halloween muffinsit

Puolukka-punajuurituorepuuro

Puolukka-punajuurituorepuuro